Viisas mies ei kuse vastatuuleen ja muita huomioita {työ}elämästä


Erma, J. 2009. Viisas mies ei kuse vastatuuleen ja muita huomioita {työ}elämästä. Porvoo: WS Bookwell Oy.
Kirjapisteet: 2

Kirja kertoo erilaisia tositapahtumiin perustuvia huomioita elämästä, työelämästä ja liike-elämästä. Huomioiden avulla voidaan oppia huonoksi koetuista asioista ja hyödyntää niitä jatkoa varten. Esimerkiksi työpaikan ilmapiirillä voi olla suuriakin vaikutuksia yrityksen tuottamiin lopputuloksiin. Liiallinen negatiivinen palaute, patoutumat ja tyytymättömyys laskevat motivaatiota ja työtehoa. Tilanne on usein kuitenkin korjattavissa keskusteluiden tai henkilöstöratkaisuiden avulla. Kannustavalla ja avoimella ilmapiirillä tiimi pystyy parhaaseen mahdolliseen tulokseen. 

Kirjasta saa hyviä vinkkejä tiimien toimintaan. Erilaisten taitojen ja persoonien hyödyntäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta alussa se voi olla myös äärimmäisen vaikeaa. Tiimiytyminen voi kestää pitkänkin aikaa, mutta onnistuessaan se voi johtaa menestystarinoihin. Olen huomannut opiskeluiden tiimellyksessä muodostetuissa ryhmissä kirjassa mainittuja ominaisuuksia ja toimintatapoja. On vaikeaa tietää toisten osaamisia ja siten hyödyntää niitä yhteisissä projekteissa.

Menestymistä kuvataan kirjassa muun muassa kaavojen avulla. "Odotusten mukaisista suorituksista syntyy myös odotusten mukainen lopputulos". Organisaation tehokkuus koostuu osasuoritusten tulosta, keksi Henry Ford aikoinaan. Myöhemmin esimerkiksi Nokia on käyttänyt laskentatapaa aktiivisesti toiminnassaan. Jos suurin osa osasuorituksista on yli keskiarvon, on lopputulos onnistunut ja päinvastoin. Osuuskuntatoiminnassa tähän tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä pystymme tehtäviä jakamalla ja osaamisalueita hyödyntämällä tuottamaan kaikilta osa-alueilta vahvoja lopputuloksia, eli onnistuneita projekteja.

Lopuksi haluan vielä korostaa kirjassakin esille noussutta hallittujen riskien ottoa ja joukosta erottumista. Mikäli kuljemme valmiiksi tehtyjä polkuja pitkin, emme voi saavuttaa mitään suurta, mutta jos keksimme jonkun uuden asian ja uskomme siihen, voimme onnistua. Osa ideoista saattaa olla aikaansa edellä, jolloin niille on annettava tarpeeksi aikaa. Projekteissa haluankin päästä haastamaan itseäni ja kokeilemaan kaikenlaista uutta.

Joona Silvennoinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjakolahdus, Kurvinen. J, Seppä. M.2016. B2B-markkinoinnin & myynnin pelikirja. Helsinki: Kauppakamari.

Kirjakolahdus, Parvinen. P. 2016. Myyntipsykologia: Näin meille myydään. Jyväskylä: Docendo.

Asiakkaan aikakausi- Rohkeus + rakkaus = raha