Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito


Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito – Roger E. Allen & Stephen D. Allen, 1998 WSOY


Kirja pohtii ongelmanratkaisua ja siihen liittyviä menetelmiä yhdessä kaikille tutun Disney-hahmon Nalle Puhin ja muiden puolenhehtaarin metsän asukkaiden kanssa.

Parhaiten mieleeni jäi ongelmanratkaisuun kehitetty malli, RATKO –-menetelmä. RATKO -mallissa jokaisella kirjaimella on oma kohtansa:

Rajaa ongelma tai tilanne
Arvioi, järjestä ja määritä ongelma
Tutki ongelmaa kyselemällä sen kaikista osista
Keksi ratkaisuja, valitse yksi ja hio sitä
Ota ratkaisu käyttöön, tarkkaile tuloksia

Kirjan avulla opin myös uuden sanan, prokrastinaatio, joka tarkoittaa ongelmien lykkäämistä tuonnemmaksi. Tajusin tekeväni tätä itse paljon. Yleensä tämä johtaa siihen, että lykätty ongelma pahenee entisestään, mitä kauemmin siihen tarttumista välttelee.

Ymmärsin kirjan avulla myös sen, että ongelmat ovat pitkälti mielipideasioita. Se mikä toiselle on ongelma, ei aiheuta toiselle yhtään päänvaivaa. Siksi toisten ongelmien arvostelu on kohtuutonta, jokin asia saattaa olla toiselle vaikeaa jostain meille itsellemme vieraasta syystä. Silti se ei oikeuta meitä aliarvioimaan toisten ongelmia.

Kirja oli helppolukuinen ja viihdyttävä. Ongelmanratkaisuun oli tartuttu rennosti Puhin ja kumppaneiden seikkailujen ohella. Tämän vuoksi kirja ei tunnu teoreettiselta oppimateriaalilta.

Ida Lindholm

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjakolahdus, Parvinen. P. 2016. Myyntipsykologia: Näin meille myydään. Jyväskylä: Docendo.

Asiakkaan aikakausi- Rohkeus + rakkaus = raha

Viisas mies ei kuse vastatuuleen ja muita huomioita (työ)elämästä - Jyri Erma