Richard Templar – Työn säännöt, Otava, Keuruu, 2006.

Työn säännöt

Teos koostuu kymmenestä säännöstä, joiden mukaan lukija saa itsevarmuutta ja oppii työskentelemään itsensä vuoksi eikä muiden. Nämä kymmenen sääntöä ohjaa lukijaa sellaiseen työntekoon jossa muista ei lannistuta ja ketään ei lannisteta. Kirjan sääntöjen avulla opitaan työskentelemään muita arvostaen ja itseään kuunnellen. Jokaisella säännöllä on kymmenen alaotsikkoa, joista saa irti siihen sääntöön liittyvät tärkeimmät pointit.

Kirja on koottu selkeästi, jonka takia sitä on helppoa ja kiinnostavaa lukea eteenpäin. Sivu kerrallaan lukija saa tietoonsa erilaisia neuvoja, miten toimia työtehtävissä. Näiden neuvojen kautta on helppoa miettiä itseään omassa työssään ja yrittää hieman muuttaa omia ajatus- sekä toimintatapojaan. Tuntuu siltä, että kirja hieman opastaa lukijaa toimimaan omissa oloissaan. Joitakin kohtia suorittaessa teos kehottaa pitämään tietoja salassa, joka tuntuu hieman oudolta, mutta kuitenkin kehityskelpoisilta ideoilta.

Vaikka kirja kehottaa parantamaan työntekoa, se myöskin pakottaa lepäämään ja ottamaan rennosti. Näin ollen kirja pitää lukijaa tasapainossa, sillä vapaa-aika eikä työnteko kumpikaan saa ottaa isompaa roolia elämässä, jotta elämä pysyy mieluisana. Osa säännöistä on ehkä jopa hieman vanhanaikaisia tai sellaisia, mitä ei ehkä nykypäivänä enää työelämässä katsota niin isona asiana. Tuntuu, että lukijasta yritetään muokata hieman ylimielistä, vaikkakin suurin osa säännöistä on ihan hyviä. Lukijan täytyy osata lukea kirjaa hieman kriittisesti ja arvostellen, sokeasti sääntöihin uskominen johtaa ehkä hieman vääristyneeseen kuvaan.

Suurin kolahdus taitaa olla se, että teoksen mukaan tulee olla oma itsensä, mutta osata myöskin arvostaa muita sekä kunnioittaa toisia ihmisiä. Näin ollen työympäristössä on paremmat välit toisiin työntekijöihin.

Suosittelen kirjaa jokaiselle jota kiinnostaa lukea radikaalisti rajatuista työelämän säännöistä. Kirjaa on hauska lukea, sillä osa säännöistä on tosiaankin hieman vanhentuneita. Toivoisin myös niiden lukevan, jotka haluavat yrittää kehittää sääntöjä omaan työelämäänsä.

Arvosana kirjalle: 3,5/5

- Johanna Hämäläinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

That's Not How We Do It Here!: A Story About How Organizations Rise, Fall – and Can Rise Again

Aki Ahlroth – Järkytä avoimuudella, Alma Talent Oy, Helsinki, 2017.

Kirjakolahdus, Malmelin, N. & Hakala, J. 2012. Vetovoima. Helsinki: Alma Talent. - Nea Roue ja Aina Erikäinen