Pia Lindroos ja Päivi Lipponen – Naisen 9 työelämää, Kirjapaja, Helsinki, 2016

Naisen 9 työelämää

Kirja kertoo tositarinoita naisten työelämästä ja siihen kuuluvista muutoksista. Teoksen on kirjoittanut kaksi naista, jotka ovat itse kokeneet muutoksia työelämässään ja joutunut sopeutumaan niihin mutkitta. Jossain määrin tuntuu, että myös haastateltavat ovat hieman vanhempaa ikäluokkaa eikä niitä nuorimpia. Ymmärrettävästi tämä on myös kirjan kannalta parempi, sillä vanhemmilla naisilla on enemmän kerrottavaa omista työelämästään kuin nuorilla.

Haastatellut naiset kertovat laajasti työasioista, eikä jokaisella ole samanlaista sanottavaa. On selvää, että tulevaisuudessa työelämä kokee mullistavia muutoksia esimerkiksi rutiinitöiden muuttuminen, uudet ammattinimikkeet käyttöön tai erilaisten sääntöjen muokkaaminen nykyaikaan.

Teosta lukiessaan saa lukija enemmän tietoa siitä, miltä erilaiset muutokset tuntuvat kokeneimmista työntekijöistä. Jokainen tietää, että esimerkiksi järjestelmien uudistamisen myötä joutuu työntekijät taas opettelemaan käytäntöjä uudelleen. Tämä on varmasti helpompaa nuoremmille kuin vanhemmille työntekijöille. Vanhemmat työntekijät ovat tosin jo omaksuneet joustavan työelämän ja näin ollen he osaavat siirtää sitä myös muihin työnkuviin.

Yksi kolahduksista oli sellainen, ettei omiin asioihin saa täysin rakastua vaan on osattava myös luopua. Sanonta ”Kill your darlings” on osuva tähän tilanteeseen. Olisi hyvä osata miettiä asioita siltä kantilta, että kaikki käy.

Lisäksi toinen mikä kolahti oli se, että mikäli saa monta kertaa samasta asiasta palautetta on silloin katsottava peiliin. On muistettava pitää huolta omista asioista ja otettava myöskin kritiikkiä sekä palautetta vastaan avoimesti.

Kirja on hyvä niille, joita kiinnostaa lukea lisää eri-ikäisten naisten työkokemuksista ja niihin liittyvistä muutoksista. Miten nämä naiset ovat pärjänneet ja menneet elämässä eteenpäin, jos edellinen lause sai sinut kiinnostumaan kirjasta. Lainaa se!

Arvosana kirjalle: 4/5

- Johanna Hämäläinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjakolahdus, Malmelin, N. & Hakala, J. 2012. Vetovoima. Helsinki: Alma Talent. - Nea Roue ja Aina Erikäinen

That's Not How We Do It Here!: A Story About How Organizations Rise, Fall – and Can Rise Again

Aki Ahlroth – Järkytä avoimuudella, Alma Talent Oy, Helsinki, 2017.