Kehity ja jaksa tiimissä


Rytikangas, I. 2011. Kehity ja jaksa tiimissä.

Iina Rytikangas valmentaa monissa työyhteisöissä, erilaisissa organisaatioissa, järjestöissä ja yhdistyksissä erilaisista aihealueista. Kirjan tarkoitus oli antaa vinkkejä vuorovaikutuksen ja viestinnän tehostamaiseen, motivoitumiseen ja parempaan tyytyväisyyteen.
Ensimmäinen kolahtanut asia kirjassa oli, että etsimme usein syytä tyytymättömyyteemme pomosta tai työkavereista. Heti kirjan alusta on hyvä pitää mielessä, että itsessäkin voi olla jotain parannettavaa.

Toinen kolahtanut asia oli kappale stressistä ja siitä, miten stressin käsitteleminen johtaa kaikille mukavampaan työyhteisöön.

”Tämän päivän työelämän haasteet ovat melkoiset. Tulostavoitteet ovat kovia; työntekijämäärää on vuosien saatossa vähennetty ja yhä pienempi joukko tekee yhä suuremman määrän töitä.”

Kappaleessa kolahti varsinkin se, että mitä enemmän ajattelemme stressiä, sitä enemmän koemme sitä.
Jatkossa projekteissa voin hyödyntää seuraavaa kikkaa: Sen sijaan, että ajattelen ”Hirveä kiire, hirveä stressi” kannattaa ajatusmaailma kääntää näin: ”Minulla on riittävästi aikaa kaikkeen olennaiseen. Minun on helppo erottaa se, mikä on olennaista ja tärkeää tänään ja mikä on tärkeintä seuraavaksi.” Kirja kehottaa lukemaan lauseet ääneen ja opettelemaan ajattelemaan stressiä positiivisemmin. Muutosta ei näe kuitenkaan heti ja ajattelumaailmaa pitää tietoisesti kehittää saavuttaakseen paremman stressinhallinnan. 

Kolmas asia, joka minun pitää ottaa huomioon jatkossa projekteissa on innostuksen tai latistamisen tartuttaminen.

Tiimissä on 3 työntekijää. Kun kaikki tuovat normaalin työpanoksena projektiin se antaa normi-kertoimen tiimille:

1,0 x 1,0 x 1,0 =1,0

Kun projektissa yksi henkilö innostuu tulos paranee vähän:

1,0 x 1,2 x 1,0 = 1,2

Toivottavasti muutkin projektin henkilöt innostuvat ja yhteisnoste nostaa tiimin tuloksen todella korkealle:

1,3 x 1,3 x 1,3
2,2

Mielestäni kaavat kuvaavat hyvin, miten tärkeää innostuksen tartuttaminen on muihin projektin onnistumisen kannalta. Omaa panosta ei tarvitse lisätä kovinkaan paljoa, mutta kun kaikki tekevät samoin päästään paljon parempaan tulokseen. Pitää myös muistaa että jäsenen huono päivä tai huono työmoraali johtaa päinvastaisesti helposti tiimin yhteislatistamiseen ja projektin huonoon tulokseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjakolahdus, Malmelin, N. & Hakala, J. 2012. Vetovoima. Helsinki: Alma Talent. - Nea Roue ja Aina Erikäinen

That's Not How We Do It Here!: A Story About How Organizations Rise, Fall – and Can Rise Again

Aki Ahlroth – Järkytä avoimuudella, Alma Talent Oy, Helsinki, 2017.