Viisas mies ei kuse vastatuuleen ja muita huomioita {työ}elämästä

Kirja kertoo mainostoimittajan elämästä, työelämästä ja työtehtävistä, sekä ajatuksista.

Kirjasta mieleen jäi, miten työyhteisön ilmapiiri vaikuttaa yrityksen tulokseen, tehtävien hoitamiseen ja ihmisen omaan terveyteen. Esimerkknä kirjassa toimi mainostoimisto, jossa kaikilla meni hyvin ja toimisto teki voittoa, työilmapiiri oli hyvä ja töihin oli mukava tulla hoitamaan työtehtäviään.

Myöhemmin toimisto alkoi tekemään vähemmän voittoa ja lasku vain jyrkistyi.  Ilmeni, että työstä tullessa pakkopullaa ja työntekijöiden turvatesaan  oman asemansa, ihmiset kääntyivät toisiaan vastaan, juoruilemalla ja ilkeilemällä, mikä johti tuloksen ja työilmapiirin jyrkkään laskuun. Kirjassa toimiston tulos ja tilanne saatiin parannettua keskustelemalla kaikkien työntekijöiden kanssa ja tunnistamalla ongelman, joka tuo kireyttä työilmapiiriin ja tunnistamalla henkilöt jotka reagoivat negatiivisesti kireyteen.

Kirjan voi sitouttas projektiin ymmärtämällä vaikean työilmapiiriin vaikutus projektin tulokseen, mahdollisen ongelman nostaminen pöydälle ja mielipiteiden kysyminen ja kuuntelemisella päädytään parempaan tulokseen. Ongelmaa ei saa jättää muhimaan pöydän alle.

Toinen kolahtanut asia on tuloksellisuuden kertautuminen. Kun tehtävät hoitaa normaalisti tuttujen mallien mukaan, tuottavuus pysyy lukuna 1. Jos jokaisessa tehtävässä laiskottelee vähän, kertautumisen ansiosta suorituksesta tulee runsaasti huonompi (tuloksena 0,26). Kun jokaiseen tehtävään jaksaa panostaa ylimääräistä, tuottavuus ja suoritus nousee dramaattisesti (2,98). Monesta pienestä asiasta kasvaa mahdottoman nopeasti uutta osaamista.

Kolmas kolahdus oli erottumisen lyhtyt laskuoppi:
Kirjassa oli hyvä havainnollistava kuva, joka auttaa ymmärtämään miten tärkeää joukosta erottuminen on. Vaikka liikeidea olisikin hyvä, pienillä asioilla, jotka erottavat idean muiden joukosta, saa aikaan suunnattomasti näkytyvyyttä ja uusia mahdollisuuksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjakolahdus, Malmelin, N. & Hakala, J. 2012. Vetovoima. Helsinki: Alma Talent. - Nea Roue ja Aina Erikäinen

That's Not How We Do It Here!: A Story About How Organizations Rise, Fall – and Can Rise Again

Aki Ahlroth – Järkytä avoimuudella, Alma Talent Oy, Helsinki, 2017.